Island zaskočil Portugalsko, zápas skončil remízou

15.06.2016 Celý región

St. Etienne 14. júna (TASR) - Futbalisti Islandu vo svojom premiérovom zápase na majstrovstvách Európy zaskočili favorizované Portugalsko a za remízu 1:1 získali cenný bod. Tím okolo Cristiana Ronalda mal po celý zápas viac z hry, no viac než jeden gól nevyťažil. Premiérovým strelcom Islandu na ME sa stal Birkir Bjarnason, ktorý v 50. minúte vyrovnal na 1:1.

F-skupina bude ďalšími zápasmi pokračovať v sobotu 18. júna. Hráči Islandu sa o 18.00 h stretnú s Maďarskom v Marseille, Portugalci nastúpia o 21.00 v Paríži proti Rakúsku.

F-skupina, 1. kolo:

Portugalsko - Island 1:1 (1:0)
Góly: 31. Nani - 50. B. Bjarnason, rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.), ŽK: B. Bjarnason, Finnbogason, 38.742 divákov.

Zostavy:

Portugalsko: Rui Patrício - Vieirinha, Carvalho, Pepe, Guerreiro - Joao Mário (76. Quaresma), Danilo, André Gomes (85. Éder) - Joao Moutinho (71. Sanches) - Nani, Ronaldo

Island: Halldórsson - B. Sevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gunnarsson, G. Sigurdsson - Gudmundsson (90. E. Bjarnason), B. Bjarnason - Sigthórsson (81. Finnbogason), Bödvarsson

Favorizovaní Portugalci sa rozbiehali pomalšie a hráči Islandu ich mohli gólovo šokovať už v 3. minúte. V šestnástke sa efektne uvoľnil Sigurdsson, ale jeho strelu k bližšej žrdi vyrazil brankár Rui Patrício. Portugalci postupne prevzali iniciatívu a vytvorili si aj šance. Jeden z najsledovanejších hráčov šampionátu Cristiano Ronaldo sa prvýkrát výraznejšie presadil v 21. minúte, keď odcentroval na Naniho, ale proti jeho hlavičke ideálne zakročil brankár Halldórsson. Krátko na to hlavičkoval aj samotný Ronaldo, ale jeho pokusu chýbala presnosť. V 31. minúte to už Portugalsku vyšlo. V rýchlej akcii prihral André Gomes do pokutového územia a nekrytý Nani pohodlne potrestal nedôraznú obranu Islandu. Portugalci boli pri chuti, ale do konca prvého polčasu si už výraznú streleckú príležitosť nevypracovali.

Dve minúty po zmene strán chcel Ronaldo prekvapiť strelou spoza šestnástky brankára Halldórssona, ale minul jeho bránku. Hráči Islandu sa na dostrel portugalskej bránky dostávali len sporadicky, ale v 51. minúte zaskočili favorita. Vysoký center našiel nekrytého Bjarnasona, ktorý bez prípravy prestrelil Ruia Patrícia. Portugalci zareagovali zvýšeným ofenzívnym úsilím. V 61. minúte skúsil Gomes technickú strelu spoza šestnástky, ktorú brankár Islandu vyrazil na roh. O desať minút neskôr vystrašil brankára Islandu priamy kop Naniho, ale lopta tesne minula pravý horný roh. V 85. minúte favorita nespasil Nani, ktorý hlavičkoval len do pripraveného Halldórssona. Rozhodnutie nepriniesla ani strela Finnbogason na opačnej strane, proti ktorej výborne zasiahol portugalský brankár. V nadstavenom čase sa ešte k dvom priamym kopom dostal Ronaldo, ale brankára Islandu neohrozil.



tabuľka:

1. Maďarsko 1 1 0 0 2:0 3
2. Portugalsko 1 0 1 0 1:1 1
. Island 1 0 1 0 1:1 1
4. Rakúsko 1 0 0 1 0:2 0
 

Vyberte región